Sanatate si nutritie

FoodDiary: Alimente ‘demonice’

01231cb1c592d9c24f8316ad1c97676f.jpg

Iubesc mancarea, sunt o gurmanda care orice ar fi nu at putea renunta la micile placeri din farfurie si, si daca as putea, in mod sigur nu as vrea acest lucru. Mancarea este o parte importanta a vietii noastre pentru ca influenteaza nu doar modul in care aratam, dar si modul in care ne simtim, nivelul de energie de care dispunem si sanatatea noastra atat fizica cat si psihica.

Am sa regret mereu faptul ca in Romania nutritia nu este o materie de baza in scoli – sau o materie de orice fel – mai ales luand in considerare ca numarul de copii cu problem de greutate este in crestere. Si mai dureros este faptul ca intreaga lume se lupta cu ‘analfabetismul’ nutritional, dar macar alte tari incep sa introduca usor usor astfel de ore in scoli, invatandu-i pe copii sa manance sanatos, sa gateasca si, in general, sa faca alegerile mai sanatoase.

Copil al Romaniei fiind educatia in alte nutritiei mi-o fac citind diverse carti scrise de doctori nutritionisti, frunzarind youtube-ul si google-ul, ceea ce ai putea spune ca este super ok, daaar…

Eu sunt unul din fericitii oameni ce au avut parte de o copilarie la tara alaturi de bunicii mei, lucru care, desi in anii copilariei nu a fost apreciat, crescand am ajuns sa multumesc cerului si pamantului pentru el. De ce? Pentru ca am vazut cat de greu se obtin alimentele, pentru ca am simtit gustul laptelui 100% natural, pentru ca stiu ce gust are un piept de pui de tara comparativ cu unul din comert, pentru ca stiu ca rosia e gustoasa chiar daca e urata si asa mai departe.

Lucrul despre care vreau sa va vorbesc azi, si esuez lamentabil pierzandu-ma in alte detalii, este alimentele astea super nocive pe care trebuie sa le evitam cu orice pret daca vrem sa fim sanatosi, frumosi, bogati si populari. Sper ca ati sesizat sarcasmul… chiar sper!

Ideea este ca pana acum cativa ani alimentele despre care vreau sa va vorbesc erau pe masa fiecaruia dintre noi si le mancam cu o placere incredibila, fara sa ne gandim ca sunt nesanatoase, fara sa ne simtim vinovati si fara sa visam la alimente ale caror nume nu stim sa le pronuntam. Nu inteleg si nici nu am sa inteleg vreodata de ce am ajuns sa demonizam efectiv mancarea ce ne bucura copilaria, mancarea ce ne-a hranit bunicii si parintii si care nu I-a omorat, nu i-a imbolnavit, ba din contra, ei chiar sunt mai sanatosi, mai activi si mai voiosi decat noi.

Vreau sa va vorbesc putin despre cateva din alimentele demonizate, sa va spun parerea mea sincera despre ele si motivul pentru care nu le vad ca fiind nesanatoase.

bf04e6d45a5c68b9725f66110fba32da

  1. Laptele de vaca era primul lucru pe care il beam dimineata in anii copilariei, nu aveam cereale cu o tona de zahar in ele, nici smoothie-uri, ci aveam o paine buna facuta de bunicile mele, care era mana cereasca. De ce a devenit laptele de vaca dusmanul?! Este natural, este sanatos, contine grasimi benefice si este consistent. Oricat am vrea sa credem ca nu e asa, laptele de vaca, desi are mai multe calorii, este mult, dar mult mai natural decat orice alt lapte vegetal dintr-un singur mare motiv: il consumam in forma sa naturala si este un produs local – daca stii de unde sa il cumperi – laptele acelea vegetal care este atat de scump nu e facut in Romania, iar daca este facut in tara materia prima nu este de aici.
  2. Branza – alaturi de laptic este un alt demon al alimentatiei dintr-un motiv inca necunoscut mie. Daca bunica mea manca branza si a ajuns la varsta pe care o are, pai eu de ce naiba sa mananc tofu sau mai stiu eu ce?! Alimentele acestea nu sunt facute in tara – din nou – sunt aduse de la nu stiu cati kilometric in nu stiu ce conditii, iar branza noastra se strica la tarani in frigidere.
  3. Faina alba – eu chiar inteleg ca are mai multe calorii sau se digera mai greu sau whatever, dar, haideti sa fim seriosi, ca nu e chiar dracu’ asa de negru pe cat at vrea unii sa fie! Pun pariu pe ce vreti voi ca cel mai nociv ingredient din paine alba DIN COMERT nu este faina alba, ci chimicalele care o fac sa stea ‘fresh’ si dupa 2 saptamani. Si mai pun pariu si ca aceleasi ingrediente se gasesc si in painea neagra, dar diferenta este ca aceasta e mai scumpa, iar producatorilor le place sa scoatem bani din buzunar.
  4. Carnea de porc – bai oameni buni, am ajuns sa facem crize de nervi cand vedem pe cineva mancand carne de porc, urland cat ne tin plamanii ‘o sa mori! o sa mori de inima/colesterol’. Eh, hai ca as vrea sa o vad si p’asta! Bunicii mei mancau carne de porc in toate formele posibile: fiarta, prajita, la cuptor, la gratar, afumata si n-au avut nici pe naiba! Cautati un producator serios, eventual un om simplu de la tara de la care sa cumparati si lasati tampeniile astea, nu carnea in sine este problema, ci prostiile care le sunt administrate animalelor pentru a lua in greutate mai repede/pentru a ii feri de infectii/virusuri.
  5. Pestele local – de ceva ani toata lumea mananca somon, somon in sus si somon in jos, in toate formele posibile si imposibile, dau o groaza de bani pe el deoarece nah, e sanatos. Sa te fereasca sfintii sa te duci la cineva sa ii zici ca ai avea pofta de salau, stiuca, caras sau mai stiu eu ce pesti mai avem pe aici, ca iti tine o teorie imediat despre cat de sanatos este somonul si cat de incult esti ca te omori cu mana ta mancand alt peste. Acum, eu nu zic ca somonul nu e bun/sanatos, dar cum ar putea sa fie mai sanatos ca un peste scos din apa cu maxim 12 h inainte de a iti fi pus pe masa? Am vazut/auzit cu totii cum ajunge somonul in Romania si stim prea bine cu totii ca noi suntem una din tarile in care vin alimente mult mai slab calitative. Pai somonul pana ajunge in tara trage un somn de cateva zile intr-un camion frigorific. Sau ce, aveti impresia ca vine cu avionul?!

d977897cc35d4e5578fb86519564b6c6

E drept ca in ultimii ani am inceput sa consumam tot felul de alimente de care in urma cu ceva ani nici nu auzisem, lucru care este foarte bun si benefic pentru noi. Exista unele super alimente pe care le-am intordus in dieta mea si eu, si incurajez pe toata lumea sa incerce alimente noi, sanatoase, gustoase pentru a crea diversitate in meniu si a deveni mai sanatos. Dar a introduce alimente noi in dieta noastra, nu inseamna sa demonizam alimentele old school pe care le-am consumat fiind mici si le-au consumat si parintii/bunicii nostrii.

Eu v-am spus cateva din alimentele pe care le-am observant eu ca fiind ‘demonizate’ in ultimii ani, dar sunt convinsa ca sunt muuult, dar muuult mai multe. Voi ce astfel de alimente cunoasteti? Chiar credeti ca sunt atat de nesanatoase?

Pupici cu sclipici,

Gabriela Adelina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don't forget to subscribe!

Daca ti-a placut ce ai vazut pe site, te invit sa iti treci adresa de email in casuta de mai jos pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi articole.

Bine ai venit in familia mea online :)

Multumesc din suflet! Ma bucur foarte mult sa te am alaturi de mine in aceasta frumoasa calatorie. Sper sa revii cu drag aici si sa te fac sa pleci de aici cu un tonus bun si un zambet larg.

Spamming is not included! Pinky promise.