Home Deco & Co.

O biblioteca verde ultra-moderna in inima Bucurestiului intr-un cadru de basm

Peisaj din fata cladrii noi
Peisaj din fata cladrii noi

Imagineaza-ti ca te duci la plimbare in centrul capitalei, iar acolo te asteapta un parc perfect pentru fiecare membru al familiei si un decor de poveste care sa ii cucereasca atat pe cei mari, cat si pe cei mici. Exista acolo doua cladiri patrimoniu istoric, reabilitate complet si perfecte pentru a fi vizitate, oferindu-ti cadrul perfect pentru a citi o carte, a participa la o lansare de carte sau a te plimba prin decorul povestilor preferate. Alaturi de ele exista si o cladirea noua, incadrandu-se perfect in peisaj – o reproducere/ reinterpretare a celorlalte doua cladiri – unde sa te poti bucura de o gustare alaturi de cei dragi.

Despre ce vorbesc? Despre o biblioteca superba, perfect amenajata pentru iubitorii de carti, un decor ideal, intr-un cadru ideal… Atat de ideal incat este rodul imaginatiei mele… Dar, eu zic ca ar fi dragut sa avem asa ceva in capitala, voi nu?

Nu e un secret pentru nimeni ca ador cartile si le consider cele mai bune prietene ale oricarei persoane. Iubesc librariile, mirosul cartilor, spatiile special amenajate pentru citit si decorurile inspirate din carti. Asadar e usor sa iti imaginezi cat de mult mi-as dori un locsor care sa imi ofere astfel de facilitati. Despre ce facilitate vorbesc? Pai hai sa vedem!

Mereu aproape

Pentru inceput o biblioteca asemanatoare cu cea la care visez eu trebuie sa dispuna de spatiu…mult spatiu. Acest spatiu exista de obicei in afara orasului, dar acolo e greu de ajuns la ea. Ideal aceasta va fi amplasata relativ in centrul orasului, foarte aproape de metrou. Imi imaginez ca zona ideala in capitala pentru amplasare ar fi undeva in zona Unirii – aflata in centrul orasului, cu acces rapid la metrou. Cred ca ar fi superb ca aceasta zona sa fie reabilitata, iar un proiect de acest gen ar avea prioritate comparativ cu alte proiecte de case, de aceea arhitectii se vor lupta pentru a obtine ei lucrarea.

Cladiri de basm

Bucurestiul dispune de mai multe cladiri istorice parca desprinse din povestile cu printi si printese, care au ramas in paragina asteptand renovari. De ce sa nu le folosim? Biblioteca mea ar fi adapostita in doua vile restaurate complet fara a afecta insa arhitectura initiala. Sunt 100% convinsa cu exista cel putin un birou de arhitectura in Bucuresti care ar putea veni cu un proiect perfect pentru a restaura doua vile trasnformandu-le in bibiloteca mult visata de mine.

In plus, pe langa cele doua vile, bibloiteca ar mai dispune de o cladire mare, noua, care insa sa se incadreze in poveste – sa respecte arhitectura celorlalte doua cladiri. Aceasta va fi ca o reinterpretare a celorlalte doua cladiri.

Roluri si distribirea spatiului

Una dintre vile va fi folosita ca vila de lectura, avand mai multe sali de lectura. Fiecare va fi decorata in diverse stiluri potrivite pentru iubitorii diverselor genuri literare, iar cateva vor fi decorate pentru fanii anumitor carti/serii – acestea se vor redecora alegand o alta tematica o data la 2-3 luni. Tot in aceasta vila vor exista si 3 sali de sedinta care se vor putea inchiria pentru diverse activitati avand fiecare o capacitate de maxim 20 de persoane.

Cea de-a doua vila va adaposti o librarie mare si o super biblioteca, imensa. Biblioteca va dispune de nenumarate carti, de la volumele autorilor clasici pana la carti de bucate, ce vor putea fi imprumutate atat pentru sala de lectura cat si pentru acasa. Tot aici va exista si o sala mare de conferinte unde vor avea loc lansari de carte si alte astfel de evenimente pentru iubitorii de lectura.

Cladirea cea noua va fi impartita in doua parti:

  • o parte vor fi birouri pentru departamentele de IT, management si marketing – nu va putea fi vizitat
  • a doua parte va fi amenajata ca un snack zone – cafea, ceai, gustari si altele.

Spatiu verde in inima capitalei

Biblioteca va dispune si de un amplu spatiu verde special amenajat pentru a se potrivi tuturor – perfect pentru plimbari, dar si pentru lectura. Pentru ca imi imaginez ca e un loc in care sa se regaseasca fiecare membru al familiei, in parcul bibliotecii va fi amenajat si in loc de joaca pentru copii. Copiii se vor juca si vor asculta povesti citite/puse in scena si vor fi supraveghiati de personal calificat.

Green is the new black

Pentru ca protectia mediului inconjurator este imposibil de neglijat, biblioteca va fi foarte ‘verde’ din punct de vedere al consumului de energie electrica – va fi complet independent, iar energia electrica se va produce prin panouri fotovoltaice amplasate astfe:

  • cladirea noua va fi placata cu panouri fotovoltaice
  • cladirile cele vechi vor avea acoperisurile placate si ferestrele – unde este posibil

Aici intervine imortanta unui proiect foarte bine pus la punct, deoarece sunt multe elemente arhitecturale de care trebuie sa se tina cont. Imi doresc un spatiu cu un aer de basm, iar in basme nu exista panouri fotovoltaice sau tehnologie, de aceea aceste elemente moderne vor trebui mascate foarte bine. Acest aspect al camuflarii tehnologiei va fi in alt aspect de care vor tine cont arhitectii in proiectare.

Eu zic ca s-ar merita sa investeasca cineva in construierea unui astfel de biblioteci, sunt sigura ca toata lumea s-ar bucura de existenta ei.

Voi ce ati construi daca ati putea?

Pupici cu sclipici,

Gabriela Adelina

*Postarea reprezintă cea de-a patra etapă din SuperBlog 2018

 

 

 

 

Daca ti-a placut articolul, nu uita sa ii dai un like si un share.
RSS
Follow by Email
Facebook
Instagram

20 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don't forget to subscribe!

Daca ti-a placut ce ai vazut pe site, te invit sa iti treci adresa de email in casuta de mai jos pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi articole.

Bine ai venit in familia mea online :)

Multumesc din suflet! Ma bucur foarte mult sa te am alaturi de mine in aceasta frumoasa calatorie. Sper sa revii cu drag aici si sa te fac sa pleci de aici cu un tonus bun si un zambet larg.

Spamming is not included! Pinky promise.