Uncategorized

Sfaturi de la bunici si parinti pentru un urmas #IndependentFinanciar

Din nefericire trăim vremuri tulburi din toate punctele de vedere: juridic, economic, medical. Ne-am învățat de la vârste fragede să facem economii pentru a ne achiziționa lucrurile pe care ni le dorim. Nu fragede, foarte fragede. Bunicii și părinții noștri nu se preocupau cu astfel de lucruri în tinerețe, noi suntem nevoiți. În condițiile în care chiria și utilitățile reprezintă aproximativ jumătate de salariu (în cauzurile bune) avem nevoie de educație financiară. Neapărat!

Știați că…

…un studiu realizat de BCR a arătat că în present copiii încep să economisească de la vârsta de 4 ANI. Bunicii și părinții noștri începeau să facă economii abia după varsta de 18 ani.

Noi suntem generația îndatorată până peste cap, noi muncim o viață pentru o casă și un trai decent. De aceea este important pentru tine, ca individ în primul rând, să fii educat, să cunoșți valoarea banului și să știi cum să faci bani. Nu îți mai permiți nici tu, nici vecinul, nici prietenul să neglijați aspectul financiar. Nu de alta, dar siguranța financiară în ziua de azi depinde de tine și de cât de bine îți gestionezi banii.

Nu pun mereu de-o parte și, cu siguranță, cheltui mai mult decât ar trebui, dar chiar și așa există reguli pe care le respect când vine vorba de bani. Bunicii și părinții mei sunt sursa de ‘inspirație’ când vine vorba de construirea unui buget personal. Azi am să va împărtășesc și vouă câteva sfaturi pe care le-am primit și eu de la înaintașii mei iubiți.

Bunica din partea tatălui

„Gătește acasă, mamaie! Mâncarea nu se face greu, tai o ceapă, un morcov, un cartof… e mai sănătos să faci mâncare acasă, dar e și mai ieftin. Ăștia la oraș va iau o groază de bani pe o farfurie de mâncare. Păi cât dai pe un fel de mâncare de-l mănânci o dată, faci acasă mâncare să mănânce toată familia o dată.”

Bunicul din partea tatălui

„Eh, muncim că să trăim, și din când în când trebuie să ne facem mici bucurii cu banii câștigați. Dar fă-ți bucuriile din ce agonistesti, nu din salariu. Dacă strângi bani îți faci o bucurie, dacă nu îți pui pofta-n cui.”

Bunica din partea mamei

„Multă lume de prin sat dă toți banii pe haine că aia nu mai e la modă, că d’asta are și vecina… Da’ ce-am înnebunit? Lasă că hainele mele sunt la modă cât vreau eu să fie. Iar de are și vecina la fel, păi foarte bine, înseamnă că am gusturi bune!”

Bunicul din partea mamei

„Dacă ai un ban strâns, nu-l ține-n casă, că îl cheltui pan’ la urmă! Du-te și pune-i la bancă, că dacă apuci de-i bagi în cont, nu mai intri-n ei.”

Mama

„Să muncești, mama, și să ai mereu banul tău. Să nu aștepți să îți dea cineva bani pentru cele necesare, că tare urat e. Dacă ai independență financiară ești mai liniștită și mai împăcâtă cu tine. În familie amândoi trebuie să aducă bani în casă, că să aibe amândoi de unde să cheltuie.”

Tata

„Într-o casă trebuie să știi să faci de toate, că dacă habar n-ai de nici unele, ăia de o să-i chemi să îți repare una alta, or să te stoarcă de bani. Prostia se plătește, tătuțule. Nu să fii expert, dar cât de cât să ai idee cum se schimbă un bec sau cum se strânge un șurub. Dacă nu vrei să le faci și ai bani să plătești, foarte bine, cheamă pe cineva să le facă, dar să nu dai 100 RON ca să schimbi un bec…”

<<BONUS>> Eu

Educă-te astfel încât să îți înfrânezi pornirile ‘cheltuitoare’ și să ajungi la bunăstare financiară. Pentru a te ajută îți vând un pont: Școala de Bani. Această școală este un program gratuit lansat de cei de la BCR și are loc în fiecare Joi – gășiți pe site-ul lor locațiile și orele exacte. Programul își propune să educe oamenii obișnuiți oferindu-le informații practice care să îi ajute zi de zi, nu definiții și povești.

Tu cum te educi din punct de vedere financiar?

Pupici cu sclipici,

Gabriela Adelina

 

*Postarea reprezintă una din probele din competiți SuperBlog 2018

Daca ti-a placut articolul, nu uita sa ii dai un like si un share.
RSS
Follow by Email
Facebook
Instagram

15 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don't forget to subscribe!

Daca ti-a placut ce ai vazut pe site, te invit sa iti treci adresa de email in casuta de mai jos pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi articole.

Bine ai venit in familia mea online :)

Multumesc din suflet! Ma bucur foarte mult sa te am alaturi de mine in aceasta frumoasa calatorie. Sper sa revii cu drag aici si sa te fac sa pleci de aici cu un tonus bun si un zambet larg.

Spamming is not included! Pinky promise.